Devasa boyutlardaki karpuzu ile tanınan Diyarbakır yemek kültürü açısından çok zengindir. Ciger kebabı geleneksel yemekler arasındadır. İçli köfte, çiğ köfte, bulgur pilavı, kaburga, keşkek, lebeni, meftune, bumbar, paça, güveç yöreye özgü yemeklerdir. Tatlılardan ise burma, kadayıf ve nuriye ile ünlüdür. Üzümden yapılan pestil ve sucuk, otlu ve örgü peynir, sumak çokça yenen diğer yiyeceklerdir.
Kocaköy ilçesinde yemek kültürü de çok zengin olmaklar beraber, ağız yakan(dev şavıti), bulamaç(esid, malez), cemile, dolma(dolme), balkabağı(kundıre cizire), yoğurtlu kabak(kundurmast), kelle-paça (serupe), keşkerun, kurut çorbası(gebol), kuru sebze türlüsü(taru ture hışk), paça(çakote) gibi yemekler yöreye ait has yemeklerdir.